icon-baby-girl-diving

Βρεφικό Τμήμα

• Μικρό βρεφικό (βρέφη έως 15 μηνών)
• Μεγάλο βρεφικό (βρέφη 15 μηνών με 2,5 ετών)


Στόχος μας στα βρεφικά τμήματα είναι πρωταρχικά η φροντίδα που οφείλουμε να είναι αντάξια της μητρικής. Τα παιδιά θα πρέπει να νιώσουν την ασφάλεια, να μας γνωρίσουν και να συνδεθούν μαζί μας ώστε να νιώθουν το σχολείο σαν προέκταση του σπιτιού τους. Κατ’ επέκταση, εάν αυτό το επιτύχουμε με γνώμονα ότι σ ’αυτήν την ηλικία τα παιδιά όλα τα βιώνουν με το σώμα τους, το παιχνίδι και την κίνηση. Έτσι, λοιπόν, μέσω του βιωματικού και αισθητηριακού παιχνιδιού θα μπορέσουν να μάθουν το σώμα τους και να αναπτύξουν δεξιότητες που θα μπορέσουν να τις καλλιεργήσουν στο Μεταβρεφικό και νηπιακό τμήμα.

  • Μουσικοκινητικές δραστηριότητες που στόχο έχουν την ανάπτυξη λεξιλογίου, την έκφραση συναισθημάτων και τον συντονισμό κινήσεων.
  • Εικαστικές δραστηριότητες όπου τα παιδιά έρχονται σ’ επαφή με υλικά, χρώματα και διαφορετικές υφές.
  • Αισθητηριακές δραστηριότητες (sensory – messyplay) με υλικά βρώσιμα που άλλοτε λερώνουν και άλλοτε όχι όμως αναπτύσσουν τους αισθητηριακούς κάλυκες του σώματος και προσφέρουν ποικίλα εγκεφαλικά ερεθίσματα που συμβάλλουν στην ολιστική ανάπτυξη του παιδιού.
  • Μέσα από μουσικοκινητικά παιχνίδια έρχονται σ επαφή με ασκησιολογιο γυμναστικής και μυϊκής ενδυνάμωσης ώστε να περπατήσουν γρηγορότερα, να καλλιεργήσουν την λαβή της σίτισης, την ανεξαρτητοποίηση.
  • Να καλλιεργηθεί η φαντασία, η πρώιμη ομιλία και η έκφραση συναισθημάτων μέσα από την παιδική λογοτεχνία, δραστηριότητες δραματοποίησης, role playing και κουκλοθεάτρου.
  • Να μάθουν να λειτουργούν σε οργανωμένες καθημερινές ρουτίνες, θέτοντας τα πρώτα όρια, μαθαίνοντας να συνυπάρχουν με ομαδικότητα και να προσπαθούν να μάθουν μέσα από την μίμηση ενσυναίθησης, αγάπη και σεβασμό προς τα ίδια και μετέπειτα προς τους συμμαθητές τους.
  • Η λεπτή και αδρή κινητικότητα ξεκινάει να αναπτύσσεται μέσα από δραστηριότητες όπου η μυϊκή ενδυνάμωση θα προάγει την διασκέδαση και μετέπειτα την ανάπτυξη γνωστικών αντικειμένων.
content-image-pencil-writes-alphabets

Απογευματινά τμήματα

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, τα διαφορετικά ωράρια εργασίας και η έντονη καθημερινότητα μας πυροδότησαν προκειμένου να δημιουργήσει ο μουσικός κήπος και απογευματινά βρεφικά και μεταβρεφικά τμήματα. Είναι ένας τρόπος ομαλής ένταξης του παιδιού στην σχολική κοινότητα εφόσον η διάρκεια μπορεί να είναι μερική (4 ώρες), αλλά και μία δυνατότητα καθημερινής σχολικής ρουτίνας πλήρους ωραρίου (2:00 – 8:00). Στο απογευματινό πρόγραμμα υπάρχει μεγαλύτερο εύρος θεματικών ενοτήτων και είμαστε λίγο πιο ελεύθεροι στις ρουτίνες του προγράμματος. Οι δεξιότητες που καλλιεργούνται βασίζονται σε αρχές των σύγχρονων παιδαγωγικών μεθόδων, της βιωματικής μάθησης, των τεχνών, του παιχνιδιού και της διασκέδασης τα παιδιά έρχονται σε επαφή με:

  • τις τέχνες, το τραγούδι, την μουσικοκινητική, τον χορό και το κουκλοθέατρο
  • Τα εικαστικά, η επαφή με διαφορετικά υλικά και η εκμάθηση πρώιμης ζωγραφικής βοηθάει στην θετική προδιάθεση του παιδιού για την γραφή, την συγκέντρωση και την αυτοπεποίθηση του.
  • Οι φυσικές επιστήμες μέσα από εύκολα πειράματα, παρατήρηση και καταγραφή το παιδί βιώνει με τις αισθήσεις του τις αλλαγές που συμβαίνουν.
  • Η καθημερινή του επαφή με το φυσικό περιβάλλον του σχολείου, τον λαχανόκηπο και το ελεύθερο και οργανωμένο παιχνίδι στην αυλή μαθαίνει να αγαπά, να φροντίζει και να σέβεται το περιβάλλον.
  • Κάθε βδομαδα υπάρχει η sensory/messy day όπου τα παιδιά αναπτύσσουν γνωστικές δεξιότητες μέσω της πολλαπλής μάθησης που προσφέρουν οι αισθήσεις μας.
  • Ασκήσεις λεπτής και αδρής κινητικότητας σε συνδυασμό με την παιδική λογοτεχνία καλλιεργούμε την λεκτική επικοινωνία όπου η αρχή της γραφής θα έρθει στο νηπιαγωγείο αβίαστα.
  • Το θεματικό role playing που πραγματοποιείται μέσα στην σχολική τάξη βοηθάει στην ομαδικότητα, την έκφραση συναισθημάτων, την καλλιέργεια της λεκτικής επικοινωνίας και του οργανωμένου παιχνιδιού.
  • Το θεματικό role playing που πραγματοποιείται μέσα στην σχολική τάξη βοηθάει στην ομαδικότητα, την έκφραση συναισθημάτων, την καλλιέργεια της λεκτικής επικοινωνίας και του οργανωμένου παιχνιδιού.

 

Συχνές Ερωτήσεις

Γιατί να στείλεις το παιδί σου στον παιδικό σταθμό;
Η απόφαση να στείλεις το παιδί σου σε βρεφικό σταθμό εξαρτάται από πολλές παραμέτρους και προσωπικές ανάγκες, τόσο της οικογένειας όσο και του παιδιού. Υπάρχουν μερικά πλεονεκτήματα που μπορεί να σκεφτείς:
1. Κοινωνικοποίηση: Το παιδί σου θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με άλλα παιδιά της ηλικίας του, πράγμα που ενισχύει την κοινωνική του ανάπτυξη. Θα μάθει να συνεργάζεται, να μοιράζεται και να επικοινωνεί με άλλους.
2. Εκπαιδευτικό περιβάλλον: Στους βρεφικούς σταθμούς συχνά προσφέρονται δραστηριότητες που ενθαρρύνουν τη μάθηση, την ανάπτυξη της γλώσσας, της δημιουργικότητας και των κινητικών δεξιοτήτων. Αυτό βοηθάει στην πρώιμη ανάπτυξη του παιδιού.
3. Ενίσχυση της ανεξαρτησίας: Το παιδί μαθαίνει να είναι πιο ανεξάρτητο και να αντιμετωπίζει νέες καταστάσεις χωρίς την άμεση παρουσία των γονιών του, κάτι που μπορεί να είναι σημαντικό στην προετοιμασία του για το σχολείο.
4. Υποστήριξη στους γονείς: Αν και μπορεί να είναι δύσκολο για τους γονείς να αποχωριστούν το παιδί τους, ο βρεφικός σταθμός παρέχει τη δυνατότητα να επιστρέψουν στην εργασία τους ή να έχουν λίγο χρόνο για προσωπικές δραστηριότητες.
5. Επαγγελματική φροντίδα: Οι παιδαγωγοί και το προσωπικό του σταθμού είναι εκπαιδευμένοι να αναγνωρίζουν και να ικανοποιούν τις ανάγκες των παιδιών σε αυτή την ηλικία, παρέχοντας ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον. Φυσικά, η απόφαση εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως η προσωπική άνεση, η οικογενειακή κατάσταση, οι οικονομικές δυνατότητες και οι ανάγκες του παιδιού. Είναι σημαντικό να συζητήσεις με τον παιδικό σταθμό, να επισκεφτείς τις εγκαταστάσεις και να σιγουρευτείς ότι το περιβάλλον είναι κατάλληλο και ασφαλές για το παιδί σου.
Θα αρρωσταίνει το παιδί μου όταν θα ξεκινήσει σχολείο;
Είναι φυσικό να ανησυχείτε για το αν το παιδί σας θα αρρωστήσει όταν αρχίσει το σχολείο.
Όταν τα παιδιά ξεκινούν τη σχολική ζωή τους, εκτίθενται σε περισσότερους ιούς και μικρόβια, κυρίως λόγω της αυξημένης αλληλεπίδρασης με άλλα παιδιά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο συχνές αρρώστιες, όπως κρυολογήματα ή γαστρεντερικές λοιμώξεις.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτή η περίοδος προσαρμογής είναι συνήθως προσωρινή. Με το πέρασμα του χρόνου, το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού ενδυναμώνεται και το παιδί αναπτύσσει αντισώματα που το βοηθούν να αντιμετωπίσει καλύτερα τις λοιμώξεις στο μέλλον.

Μερικές συμβουλές για να μειώσετε τις πιθανότητες αρρώστιας περιλαμβάνουν:
* Καλή υγιεινή: Βοηθήστε το παιδί να μάθει να πλένει τα χέρια του συχνά καισωστά.
* Υγιεινή διατροφή: Μια ισχυρή διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, ενισχύει το ανοσοποιητικό.
* Εμβολιασμοί: Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας είναι εμβολιασμένο σύμφωνα με το πρόγραμμα του παιδίατρου.
* Καλή ποιότητα ύπνου: Ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικός για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αν το παιδί σας αρρωστήσει, μην ανησυχείτε
Εάν θηλάζω υπάρχει πρόβλημα;
Δεν πειράζει καθόλου να θηλάζεις, αν αυτό είναι κάτι που επιλέγεις και το αισθάνεσαι σωστό για σένα και το μωρό σου.
Ο θηλασμός έχει πολλές ωφέλειες τόσο για την υγεία του μωρού όσο και για τη δική σου, και είναι απόλυτα φυσιολογικό και υγιές.

Το σχολείο διαθέτει αποστείρωτές, θερμαντήρες και κατάλληλο χώρο για να θηλάσει μία μαμά.
Το παιδί μου φοράει πάνα υπάρχει πρόβλημα;
Σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα σχολεία απαιτούν το παιδί να είναι τουλάχιστον ικανοποιημένο με την εκπαίδευση στην τουαλέτα (δηλαδή να μην φοράει πάνα).
Αυτό συμβαίνει κυρίως για πρακτικούς λόγους, καθώς τα μικρότερα παιδιά ενδέχεται να χρειάζονται βοήθεια με την αλλαγή της πάνας κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την ομαλή ροή της τάξης.
Σ’ εμάς δεν υπάρχει πρόβλημα είναι μία διαδικασία που το κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης και δεν υπάρχει λόγος να βιάζουμε αυτήν την διαδικασία.
Με συνεργασία και εμπιστοσύνη θα μπορέσουμε σχολείο και οικογένεια να καταφέρουμε να ανεξαρτητοποιηθεί το παιδί.
Είμαι έγκυος να στείλω το παιδί μου σχολείο;
Συγχαρητήρια για την εγκυμοσύνη σου! Αν αναρωτιέσαι πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να στείλεις το παιδί σου στο σχολείο, συνήθως αυτό εξαρτάται από την υγιεινή του χώρου και των παιδιών. Οι χώροι του σχολείου αερίζονται και απολυμαίνονται καθημερινά. Σε οικογένειες με ευπαθή άτομα υπάρχει καθημερινή ενημέρωση ώστε σε περίπτωση κάποιας ενδεχόμενης ίωσης να προστατευθεί η οικογένεια και να μην έρθει το παιδί στο σχολείο για κάποιες μέρες.