(Άγνωστος)

"​Όλες οι προσπάθειες στη διαπαιδαγώγηση θα είναι μάταιες, μέχρι να μάθετε τα παιδιά ν’ αγαπούν τα πουλιά, τα λιβάδια και τα λουλούδια."

Η ομάδα του Μουσικού Κήπου, γνωρίζοντας ότι η φύση έχει να μας προσφέρει πολλά, καθώς μας θρέφει, μας προσφέρει ομορφιά και μας διαπαιδαγωγεί, είναι αφοσιωμένη στην προώθηση του «φυσικού παιχνιδιού».

Η καθημερινή επαφή με τον ήλιο, τον αέρα, τη μυρωδιά του χώματος, των φυτών και των δέντρων, είναι κοινότυπο ότι οξύνουν τις αισθήσεις μας.

Επιπλέον, αποτελούν ισχυρό κίνητρο μάθησης και συντελούν σε μια μοναδική προσέγγιση της γνώσης. Στόχος μας είναι η αλλαγή στάσης γονέων και μαθητών απέναντι στην επαφή με το φυσικό περιβάλλον.

Μέσω ομαδικών δραστηριοτήτων, προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε το περισσότερο δυνατόν τα εργοστασιακά παιχνίδια με παιχνίδια και κατασκευές από υλικά της φύσης.

about-page_img_blob

Κάθε στοιχείο της φύσης, ο ουρανός, το νερό, τα ζώα, οι πέτρες, ο αέρας, συμπεριφέρονται δυναμικά και αδιάσπαστα. Επομένως, η εκτίμηση της ομορφιάς που απλόχερα μας προσφέρει η φύση καθώς επίσης και η παρατήρηση όλων των λειτουργιών της, μπορεί να μεταφέρει ξεκάθαρα μηνύματα, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε παιδί να χτίσει με τον δικό του τρόπο τη γνώση, δημιουργώντας έτσι συνδέσεις με όψεις της ζωής του, όπως ο θαυμασμός, η περιέργεια, το δέος, το μυστήριο και να αναπτύξει μοναδικές αξίες όπως η ενσυναίσθηση και η συμπόνοια (Zhang, 2010). Το σημαντικότερο είναι, ότι όλα τα ερεθίσματα που συναντούμε στο φυσικό περιβάλλον, είναι προσβάσιμα και προσιτά σε όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως γνωστικού, αισθητηριακού ή κινητικού δυναμικού. 

​Αμερικάνικες μελέτες αποδεικνύουν ότι στην παγκόσμια εκπαιδευτική κοινότητα οι μαθητές είναι περισσότερο από ποτέ αποκομμένοι από τη φύση, αυξάνοντας έτσι τα ποσοστά προβληματικών και παραβατικών συμπεριφορών. Το υπαίθριο παιχνίδι αντικαταστάθηκε από ηλεκτρονικά και δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους. Αξιοσημείωτο είναι ότι, πλέον όλα τα παιδιά γνωρίζουν πολλά για τη φύση, από το διαδίκτυο είτε από τηλεοπτικά προγράμματα, ενώ ταυτόχρονα διστάζουν να λερώσουν τα χέρια τους με χώμα, να αγγίξουν ένα ζώο ή να κάνουν έναν περίπατο μια βροχερή μέρα. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι η πρόσβαση στη φύση, και ειδικά σε χώρους με βλάστηση (δάση, δέντρα, γρασίδι, πάρκα) αποφέρει υψηλότερα επίπεδα ψυχικής υγείας, σε αντίθεση με αστικά περιβάλλοντα τα οποία φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά τον ψυχισμό μας (Engemann et al., 2018; Green, 2018).​

Η φύση καθημερινά μας προσφέρει ολιστικές εικόνες και αισθητική, που συμβάλουν πολυαισθητηριακά στη συνολική υγεία μας. O  Joseph Campbell (1991) είχε τονίσει πως «Σκοπός της ζωής είναι να συντονίσεις το χτυποκάρδι σου με τον παλμό του σύμπαντος, να συντονίσεις την φύση σου με την φύση». Γι’ αυτό το λόγο στον Μουσικό Κήπο «φυτεύουμε» την οικολογική συνείδηση! Μέσω των καθημερινών δραστηριοτήτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, διδασκόμαστε ότι αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης και δεν μπορούμε να ζήσουμε έξω και πέρα απ’ αυτήν. Αφηνόμαστε στις συγκινήσεις που η φύση μας προσφέρει απλόχερα μέσα από τα παιχνίδια και τις δράσεις στο χώρο της αυλής μας. Όλοι μαζί, βιωματικά και συνεργατικά συμμετέχουμε σε οικολογικές δραστηριότητες. Μαθαίνουμε να βλέπουμε, να ακούμε, να μυρίζουμε, να ακουμπάμε και να σκεφτόμαστε με αγάπη και σεβασμό το φυσικό μας περιβάλλον.

play-b